Menü Bezárás

RAL avagy SWS beépítés

RAL SZABVÁNY SZERINTI BEÉPÍTÉS

A RAL beépítés Magyarországon sajnos még a mai napig nem elterjedt formája a nyílászárók beépítésénél. A jelenleg elfogadott és gyakorlott beépítési mód, a nyílászáró beékelése, tokon keresztüli vagy építő füllel történő rögzítése, végül a purhab kitöltése a beépítési hézagnak. Fokozza a beépítési hézagoknál kialakuló esetleges hőveszteséget, ha nem megfelelő a káva szigetelése. A nyílászárók párásodásához és az ingatlan penészesedéséhez is vezethet, a nem megfelelő nagyságú hézagok, mivel a Purhab beépítést követően felveheti a környezetében lecsapódó párát, és az a Purhab hőszigetelésének romlásához vezet, köszönhetően a mai korszerű ablakok fokozott légzárásának.

A Purhab kiváló szigetelő képessége a nem megfelelő nyílászáró beépítés esetében, az optimális esetben 1.0W/m2K hőátbocsájtási tényezőjét a nap UV sugárzásának hatására, valamint a belső oldali párafelszívódásnak köszönhetően elveszti, és ez a szigetelési képesség akár  5W/m2K értékre is romolhat. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy míg a megfelelő RAL beépítés alkalmazásával a purhab élettartama 30 év is lehet, addig az elmaradt szalagozás miatt ez drasztikusan leromlik így ez az élettartam 3 évre is lecsökkenhet. Ha a beépítést követően a környezeti behatásoknak szabadon kitéve hagyjuk a purhabot, akár 1 év alatt is teljesen tönkre megy.

A Német DIN 4108/8 és az Osztrák B5320 szabványokban részletezve van a beépítések alapkövetelménye. Nincsenek előírt anyagok az ablakok beépítésére csak irányelvek, de ezekhez számos gyártó terméke alkalmazható. Személy szerint a Soudal Window System (SWS) által fejlesztett és forgalomba hozott RAL szalagokat és kiegészítő vegyszereket alkalmazom.

A RAL szabvány szerinti nyílászáró beépítés esetében egy szabályt minden képen be kell tartani. A szalagok maximális tapadásához sima egyenes felületre van szükség. Ez a káva vakolásával vagy polisztirol szigetelés felragasztásával oldható meg a legkönnyebben. Abban az esetben ha ez nem tud megvalósúlni, akkor megoldást jelenthet a folyékony membrános RAL bépítés.

RAL BEÉPÍTÉS SZALAG NÉLKÜL. MI A FOLYÉKONY MEMBRÁNOS RAL BEÉPÍTÉS?

Folyamatosan próbáljuk követni a nyílászáró gyártóink fejlesztései mellett, az új beépítési technológiákat is. A legszorosabb kapcsolatunk a már említett SOUDAL hazai képviseletével van, akik minden új technológiát ami az ablak beépítéssel kapcsolatos, személyesen területi képviselőnk által mutatnak be. Így került képbe legújabb fejlesztésük is, a SOUDATIGHT MEMBRÁN ami, a megszokott RAL szalagos ablakbeépítést hivatott kiváltani.

Fokozott vízzárás és légtömörség elérése folyékony membrános RAL beépítéssel

Az épületek nyílászáróinál fokozottan fontos a megfelelő légtömörség elérése, a külső és belső oldali vízzárás kialakítása. A közel zéró energiafelhasználású, és alacsony energia felhasználású épületek esetében ez kötelező megvalósítani. A külső levegő beáramlása a lehűlés és a huzatjelenség miatt kerülendő, de épületfizikailag kevésbé kritikus, az épület szerkezet meggyengüléséhez nem vezető folyamat.

Ezzel szemben a belső levegő eltávozása, a hőenergia veszteségen túl, épületfizikai problémát is okozhat, hiszen a meleg, nedves levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást és így akár szerkezeti károsodást is okozhat. A megfelelően légtömör kialakítás segít elkerülni ezeket a problémákat, így javítja az épület hőszigetelési hatékonyságát, a megfelelő zajvédelmet, jelentős szerepe van az energiamegtakarítás mellett a lakókomfort emelésében és az épületszerkezetek tartós védelmében.