Menü Bezárás

Hova kerüljön az ablak?

Manapság rengeteget hallani az épületek energia-hatékonyságának növeléséről, ahol lehet törekszünk a lehető legkevesebb energiát fogyasztó épületeket létrehozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő nyílászáró kiválasztása is, de az sem mindegy hova, hogyan építjük be….

Azonban nemcsak maga az ablak, hanem a megfelelő beépítés is elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működő szerkezetünk legyen.

Az ablakbeépítés kérdésköre tovább bontható az ablak falszerkezeten belüli helyére illetve a beépítés műszaki megoldásaira.

Hol helyezzük el a nyílászárót a fal síkjában?

Az ablakbeépítés megoldásakor egyszerre több, akár egymásnak is ellentmondó paramétert próbálunk egyszerre kielégíteni. Olyan nem elhanyagolható kérdések ezek, mint például hőszigetelés, akusztika, árnyékolás, vagy akár a kitekintés.

ablak_beepites.jpg

Hőszigetelési szempontból nem szerencsés a falszerkezet belső oldalára, vagy a közepére helyezett ablak, hiszen az ablakkávában nem helyezhető el olyan vastagságú hőszigetelés, mint a homlokzati fal felületén. Így mennél beljebb kerül az ablak, a nyílás körüli falszakasz annál nagyobb része hűl át. Ez a lehűlő felület az ablaknyílás körül erőteljes hőhíd-hatásként jelentkezik, ezzel rontva a fal és persze az épület egészének hőszigetelését.

Ugyanakkor az időjárás viszontagságai ellen úgy a legvédettebb a nyílászáró, ha a falnyílásban mennél beljebb helyezkedik el, sőt ez a megoldás akusztikai szempontból is némileg kedvezőbb, hiszen ekkor van a legvédettebb pozícióban a nyílászáró.

A külső fal és a nyílászáró elhelyezési síkja hatással van mind a beeső napsugárzás mennyiségére, mind a kitekintésre, hiszen a nagy méretű ablakkáva árnyékol és a kilátást is korlátozza. Az épületek fűtési energiaigényének csökkentésében a jól tájolt, üvegezett nyílászáróknak fontos szerepe van.

Ebből a szempontból előnyös lehet az árnyékhatások csökkentése, ugyanakkor a jelentős mennyiségű, hasznosuló napenergia a nyári időszakban már nem annyira előnyös, így mindenképpen foglalkozni kell a nyári napvédelem kérdésével is.

Az ablak elhelyezési síkjának megválasztására kihatásal lehet a választandó árnyékoláski megoldás helyigénye is, hiszen amennyeiben homlokzaton nem látható, elvakolható árnyékoló kerül beépítésre annak helyigényével, valamint a nyílászáró és az árnyékoló szerkezet csatlakzotatásával is számolni kell.

arnyekolo_megoldasok.jpg

Összességében elmondható, hogy a külső falsíkra, illetve a teherhordó falsík elé, a hőszigetelés síkjába történő nyílászáró beépítés tekinthető műszakilag a legjobb megoldásnak. A hőhídhatások ebben az esetben a legalacsonyabbak, a homlokzati káva viszonylag kevéssé akadályozza a beeső napsugárzást és a kitekintést.
Ilyen esetekben a nyílászárókat konzolosan kell az épület szerkezeteihez rögzíteni és a környezeti hatásoknak (mint csapóeső, UV sugárzás) is ebben az esetben van legnagyobb mértékben kitéve a szerkezet. Ez utóbbi ellen megfelelő anyagválasztással (például a nyílászáró külső oldali alumínium borításával) védekezhetünk .

Ha már tudjuk hova kerül az ablak, a következő kérdés a Hogyan építsük be?, a Pontosan milyen műszaki megoldások kellenek a korrekt ablakelhelyezéshez?

olvassa el RAL beépítésről szóló bejegyzést: ITT